Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, zijn die dan automatisch verzekerd in je brandverzekering? Moet je je verzekeraar verwittigen wanneer je zonnepanelen hebt? Zijn zonnepanelen verzekerd tegen brand- en stormschade? Dit zijn allemaal vragen waarvoor je bij ons terecht kan.
Wat bij schade?
Een hevige storm beschadigt je zonnepanelen, er ontstaat een brand in je huis die onherstelbare schade aan je zonnepanelen veroorzaakt, … Gelukkig is er goed nieuws: de meeste verzekeraars nemen zonnepanelen automatisch op in de brandverzekering voor je privéwoning. Op die manier zijn je zonnepanelen beschermd tegen:
- Schade door brand, rook of roet
- Schade door sneeuw, storm en hagel
- Glasbreuk
Bovendien dekt je brandverzekering ook eventuele schade die je zonnepanelen aan anderen toebrengen. Bijvoorbeeld als een zonnepaneel loskomt van je dak en schade veroorzaakt aan de woning van je buren.
Zijn mijn zonnepanelen verzekerd tegen diefstal?
Het klinkt misschien vreemd, maar diefstal van zonnepanelen komt regelmatig voor. Stel je voor dat je zonnepanelen gestolen worden terwijl je bijvoorbeeld op vakantie bent. Aangezien zonnepanelen een integraal onderdeel zijn van je woning, zijn ze automatisch gedekt door je brandverzekering. Zorg ervoor dat de waarde van je zonnepanelen wordt opgenomen in de totale verzekerde waarde van je gebouw.
Is het verstandig om je verzekeringsmakelaar te informeren als je zonnepanelen hebt?
Ja, het is raadzaam om je verzekeraar direct op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van je zonnepanelen. Geef ook de exacte kosten van je zonnepanelen door. In sommige gevallen moet dit bedrag worden toegevoegd aan de verzekerde waarde van je gebouw.
Is het noodzakelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten bij de leverancier?
Sommige leveranciers van zonnepanelen bieden zelf verzekeringen aan. Als het gaat om dekking voor brand, storm, glasbreuk of elektrische schade, is het niet nodig om deze extra verzekering af te sluiten. Je bent namelijk al gedekt via je brandverzekering. Echter, een verzekering voor aanvullende garantie kan wel waardevol zijn.
Terug