Insutips

Waar moet ik rekening mee houden bij het huren van een wagen op vakantie? 6 tips!

Beslis je deze zomer om met het vliegtuig op reis te gaan? Goed idee, zo heb je geen getreuzel op de baan én ben je er op een mum van tijd. Eén nadeel, je hebt geen wagen om je op reis te verplaatsen. Als je in het centrum verblijft, is dit gemakkelijk op te lossen met een fiets, de tram of te voet. Maar… als je je in het hol van pluto bevindt, kan een huurauto wel eens van pas komen!

Verhuurbedrijven: te vertrouwen of niet?

We scheren ze niet allemaal over dezelfde kam, maar niet ieder verhuurbedrijf houdt zich volledig aan de regeltjes. Het is belangrijk dat je als reiziger zelf alert bent voor de volgende tips, zodat je achteraf niet met de gebakken peren zit!

1.   Check je rijbewijs!

Wat je als bestuurder altijd op zak moet hebben, is je rijbewijs en identiteitskaart. Dat is niet enkel in België zo, ook in het buitenland is dat essentieel. Check daarom vooraf of je rijbewijs geldig is in het land waar je naartoe gaat, aangezien je voor sommige landen buiten de Europese Unie een internationaal rijbewijs nodig hebt. Houd bovendien ook rekening met je leeftijd! In sommige landen mag je met de auto rijden vanaf 21-jarige leeftijd, maar soms kan dit ook pas vanaf 25 jaar het geval zijn.

2.   Houd een kredietkaart bij de hand

Bij het huren van een wagen, komen er natuurlijk wat kosten kijken. In vele gevallen blokkeren verhuurbedrijven een bepaald bedrag op je rekening als waarborg. Wees je ervan bewust dat dit een hap uit je budget kan zijn!

3.   Controleer het papierwerk

Vooraleer je je akkoord geeft aan de verhuurder, inspecteer je de wagen eerst grondig. Zo heb je een duidelijk beeld van de schrammen of blikschade die de auto reeds vertoont. Schrijf dit op én zorg dat beide partijen dit ondertekenen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden de volgende gegevens:

  • data van de huurperiode;
  • persoonlijke gegevens;
  • huurborgkosten;
  • type brandstof.

4.   Stem je wagen af met je reisroute

Kies voor een wagen die strookt met de reisroute die je uitgestippeld hebt. Als je naar de bergen trekt, ga je beter voor een robuustere optie die wel een stootje kan verdragen. Wat bij een route in de stad helemaal niet nodig is. Hier kies je beter voor een kleine wagen die je overal gemakkelijk kan parkeren.

5.   Autoverzekering, reisverzekering en extra!

Zodra je met een wagen de baan op gaat, dien je een autoverzekering af te sluiten. Dat spreekt voor zich aangezien dat een verplichte verzekering is in België. Maar ook in het buitenland voorzie je beter een extra verzekering die je verzekert tegen schade aan derden, zoals een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze komt bovenop je autoverzekering, maar biedt de nodige aanvullende garantie.

6.   Bespreek het aantal km’s

Bij sommige verhuurbedrijven legt men een kilometerlimiet op binnen de waarborg die ze jou aanbieden. Zorg ervoor dat je op voorhand gebrieft bent over hoeveel die kilometerlimiet bedraagt, aangezien je elke kilometer erboven een vaste prijs dient te betalen… Op het einde van de rit kan dit weleens een kostelijke bedoening zijn als je dit niet in de gaten houdt.

Wens je nog voor je het vliegtuig instapt, een reisverzekering af te sluiten? Passeer dan vliegensvlug voorbij ons kantoor, we helpen je graag verder!

Terug