In de winter verwisselen veel mensen de banden van hun auto voor speciale winterbanden.
Met deze winterbanden kun je op gladde wegen beter remmen. Goed voor de veiligheid op de weg dus. In landen als Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden in de winter zelfs verplicht.
Maar hoe werken die winterbanden eigenlijk?
Als het kouder wordt dan wordt rubber (het materiaal waar banden van gemaakt zijn) harder. De gewone autoband heeft bij een koude wintertemperatuur daardoor minder goed grip op de weg. Het rubber van winterbanden is zachter. Bij lage temperaturen remt een auto daarom beter op winterbanden.
Winterbanden hebben een ander profiel (de groefjes in de band) dan zomerbanden. Ook dat geeft meer grip op gladde wegen.
Een winterband is dus niet alleen met sneeuw en ijs veiliger dan gewone zomerbanden. Ook als het koud is remt de winterband beter. In een dik pak sneeuw helpen zelfs winterbanden niet meer. Dan kun je sneeuwkettingen om je banden doen.
Kun je in de zomer dan ook met winterbanden rijden?
Kun je het volledige jaar op winterbanden rijden als die sowieso veiliger zijn op de weg bij winterse omstandigheden?
Het antwoord is nee. In de zomer heb je met winterbanden juist een langere remweg dan met gewone zomerbanden. Het rubber van de winterband wordt in de warme zomer te zacht om goed te kunnen remmen. Bovendien is het profiel van de winterbanden ontworpen voor natte of besneeuwde wegen. Op droge, warme wegen remmen zomerbanden het beste.
All Season Banden
Voor personen die niet graag de autobanden verwisselen bij de overgangen van winter en zomer bestaat er een middenweg, all season of 4-seizoenenbanden. Deze banden bieden een combinatie van de twee waardoor deze banden in de winter beter presteren dan zomerbanden (maar minder dan winterbanden) en in de zomer iets beter dan winterbanden (maar minder dan zomerbanden). De inkepingen in de profielblokken zijn namelijk minder dwars dan bij winterbanden en het rubber van het loopvlak heeft een wat zachtere samenstelling dan bij een zomerband.
Terug