De federale politie (i.s.m. het Ministerie van Binnenlandse zaken) verdeelt al geruime tijd een interessante folder waarin ze autobestuurders een aantal tips verstrekken om het risico op diefstal van de wagen te verminderen. Wij geven u hier de integrale tekst :
Tip 1
Sluit wanneer u in de stad rijdt, tijdelijk de portieren langs de binnenkant om te beletten dat iemand in uw wagen binnendringt terwijl u bv. aan een stoplicht wacht.
Tip 2
Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.
Tip 3
Draai bij het parkeren de wielen altijd in de richting van het voetpad. Vergeet voor u de wagen verlaat niet het stuurslot in te schakelen. Dit is een gemakkelijke en efficiënte maatregel tegen diefstal.
Tip 4
Laat nooit sleutels in het contact van de wagen zitten, zelfs niet voor een korte periode. Verstop ook nooit een reservesleutel op een « geheime » plaats in het voertuig, zoals onder een zetel of achter een licht.
Tip 5
Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af : vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten.
Tip 6
Als u de wagen verlaat, neem dan zoveel mogelijk uw boorddocumenten mee. Neem in geval van een langere afwezigheid systematisch deze voorzorg.
Tip 7
Neem altijd uw waardevolle voorwerpen (handtassen, jassen, fototoestellen,…) mee. Zijn deze voorwerpen echter te omvangrijk, berg ze dan op in de koffer van uw wagen. Zo brengt u niemand op het idee in uw wagen in te breken.
Tip 8
Laat nooit geld of betaalkaarten achter in uw wagen. Laat uw handschoenkastje open zodat het voor eventuele dieven duidelijk is dat er geen waardevolle voorwerpen aanwezig zijn.
Tip 9
Schenk ook aandacht aan de buitenkant van de wagen: plaats een afsluitbare schroefdop op de benzinetank, schuif uw antenne in, gebruik afsluitbare systemen om uw goederen op het bagagerek te vervoeren, enz.
Tip 10
Als u, ondanks alle voorzorgen, toch nog het slachtoffer wordt van diefstal, ga dan zo vlug mogelijk naar een politiedienst, indien mogelijk met de identificatiefiche van uw voertuig bij de hand.
Bron : Ministerie van Binnenlandse Zaken (het Vast Secretariaat voor het Preventiebeleid) en de Federale Politie
Terug