Hoewel winterbanden niet verplicht zijn in België, kiezen steeds meer automobilisten voor deze banden tijdens de wintermaanden. In veel landen om ons heen zijn de winterbanden echter wel verplicht. En in een aantal landen is het ook verplicht sneeuwkettingen bij u te hebben. Het is dus verstandig vooraf te controleren wat de eisen zijn van het land, waar u bijvoorbeeld op wintersport gaat. In het ene land wordt u geacht dit te weten, in het andere land staat het wel duidelijk op borden vermeld.
Een ongeval in het buitenland, wat nu?
Wat gebeurt er als u bij een ongeval betrokken raakt, terwijl uw auto niet met winterbanden en/of sneeuwkettingen is uitgerust, terwijl dat wel verplicht is in het land waar u rijdt? Veel mensen denken dat ze in dat geval niet verzekerd zouden zijn. Dat is gelukkig niet zo, uw BA autoverzekering komt gewoon tussenbeide. Als er echter sprake is van betwiste aansprakelijkheid kan de rechtbank u wel mede aansprakelijk stellen! Als er een ongeval plaatsvindt omdat u geen winterbanden en/of sneeuwkettingen heeft, draait u mogelijk op voor de schade die dus anders door de tegenpartij zou zijn betaald. Een voorbeeld daarvan is dat een andere weggebruiker in de sneeuw de macht over het stuur verliest, waardoor deze op uw weghelft komt. Omdat uw auto geen winterbanden heeft, is uw remweg langer en daardoor raakt u de tegenligger. U kunt (deels) aansprakelijk worden gesteld omdat het ongeval waarschijnlijk niet was gebeurd als u winterbanden had gehad, zoals de wet daar voorschrijft. Daarnaast krijgt u zeker ook nog een boete voor het rijden zonder winterbanden en/of sneeuwkettingen.
Controleer vooraf!
Het is dus zeker de moeite waard om u vooraf te verdiepen in de voorschriften van het land dat u bezoekt. Voor uw eigen veiligheid maar ook voor uw portemonnee. In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht. In Oostenrijk zijn daarnaast ook sneeuwkettingen verplicht als het wegdek met sneeuw bedekt is. In Frankrijk, Zwitserland en Italië zijn sneeuwkettingen en/of winterbanden verplicht waar dat wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord. Een overzicht van alle wettelijke en individuele verplichtingen met betrekking tot de verkeersveiligheid per land van de Europese Unie vindt u op de website ‘Uw Europa’.
Uw makelaar,
Tot uw dienst
Terug